fbpx
Scroll Top

Cultuurnacht 2020

Ieder jaar staat in Breda de Cultuurnacht op het programma op de laatste zaterdag van januari. Zet alvast in de agenda!

L’Ago B doet mee om te inspireren en geïnspireerd te worden. We laten ons zien van een kunstzinnige ‘andere’ kant. De winkel toveren we om tot een decor en publiek kijkt vanaf buiten in een soort kijkdoos door de etalage. Waan je even in een andere wereld! Voor ons is het mooi om te zien dat jong en oud aan de etalageruit gekluisterd zit.

Cultuurnacht 2020: Plooibaar 

Couture: Olga Buise
Decor: Hanneke Adelaar
Performance Iris, Ami, Eva + Crew
Fotografie; Skip van der Reijt

De wereld verandert in snel tempo en vraagt van ons daarin mee te gaan.
Maar wat brengt het ons? Is veranderen verbeteren? Hoe plooibaar moeten we zijn, zonder onszelf te verliezen? Wat gebeurt er als we niet mee veranderen, star zijn, onplooibaar?

Hoe weten we in welke richting we moeten veranderen? Veranderen we naar onze medemens toe, of juist ervan af? En komen we door de veranderingen dichter bij onszelf, of steeds verder daar vandaan? Hoe motiveren we onszelf en anderen om plooibaar te zijn? En zijn de huidige veranderingen te stoppen of zelfs onomkeerbaar? Of is onomkeerbaar een kenmerk van het leven? En moeten wij ons daarin plooien?

Samen met de bezoekers van de Cultuurnacht zijn we op creatieve wijze op deze vragen ingegaan in het interactieve en multidisciplinaire project PLOOIBAAR.

Cultuurnacht 2019

Cultuurnacht 2019: De magie van het zwarte gat “Leven zonder tijd”

Kostuums: Olga Buise
Decor/Projectie Hanneke Adelaar
Dansers/performance: : La Rose, Kyra en Iris + Crew
Fotografie: Roelof Mulder

Een zwart gat is een gebied in de ruimte waar de zwaartekracht zo sterk is dat er niets uit kan ontsnappen, zelfs geen licht. Elk zwart gat heeft een rand, die als een soort éénrichtingsdeur in het heelal functioneert. Eenmaal over de rand ben je onherroepelijk verloren en kan je nooit meer terugkeren. Niemand weet precies wat zich binnenin afspeelt.

De vergelijking met de pupil van het oog dringt zich op. Ogenschijnlijk een zwart object, is hij niets meer dan een flexibele opening die licht opslokt om dat vervolgens door te geven aan de hersenen, die er de vreemdste transformaties mee uitvoeren. Maar misschien is opslokken het verkeerde woord en gaat het slechts om een ontvankelijkheid, een open zijn voor wat zich zou kunnen voordoen. Is kijken een opzuigen of een opgezogen worden?

Cultuurnacht 2018

Cultuurnacht 2018: Attraverso la Cruna Dell’ago!

Couture: Japon ontworpen door Olga Buise
Schilderkunst: De ogen door Hanneke Adelaar
Performance: Emmie, Anouk en Iris, Jara, Carlijn + Crew
Fotografie: Skip van der Reijt

Door het oog van de naald.  (L’AGO B betekent ‘de naald’ én is een anagram van Olga Buise)

Onze ogen hebben we nodig om te zien, te observeren en om te signaleren.
Soms kijken we niet goed genoeg en hebben dan iets gemist.
We hebben het nog net op tijd op kunnen lossen.
We zijn dan door het oog van de naald gekropen.